Festivalul-concurs „Din Moşi-strămoşi” la CostuleniDuminica trecută, sala Casei de cultură din Costuleni şi-a îmbrăcat straie de sărbătoare şi şi-a întâmpinat oaspeţii la festivalul-concurs folcloric raional al obiceiurilor şi datinilor străbune „Din Moşi-strămoşi”, zona Valea Mare.
Până a anunţa startul festivalului, în culise, Galina Morari, specialist Secţia Cultură, a spus: „În primul rând am rămas plăcut surprinsă de frumuseţea peisajelor din localitate, iar Costuleniul mi-a lăsat impresia unui sat de oameni harnici şi gospodari. Ar fi minunat, dacă sătenii s-ar mândri nu numai cu un locaş sfânt bine îngrijit, dar şi cu căminul cultural, căci aşa cum biserica şi şcoala modelează suflete, şi lucrătorii de cultură seamană frumosul în inimile oamenilor”.
Astfel, cu un program bine pregătit, s-a prezentat însăşi gazda festivalului, care a înscenat obiceiul în ajunul sărbătorii religioase de Sf. Dumitru, care e şi protectorul satului Costuleni. Juriul a rămas plăcut surprins şi de evoluarea artiştilor amatori de la Rezina, care au venit cu o şezătoare. O prezentare bună a avut şi ansamblul „Frunzişoară-lozioară”, care pentru prima dată, a ieşit în scenă în noua sa componenţă. Alături de vocalişti, a evoluat şi un grup de fluierişti, la fel membri ai ansamblului „Frunzişoară-lozioară”. În holul locaşului de cultură, pe tot parcursul activităţii publicul a putut admira şi expoziţia de croşetare manuală a Eudochiei Goian, şefă a casei de cultură din localitate, cât şi lucrările executate de elevii de la gimnaziul local.
La finele spectacolului, cuvântul decisiv a fost spus de către juriu: gazdele vor reprezenta zona Valea Mare, deja în finala festivalului. Din spusele organizatorilor, un aport consideral la organizarea şi desfăşurarea acestui festival l-a avut şi noua conducere a satului. Publicul, care este mereu dornic de astfel de activităţi a aşteptat şi evoluarea artiştilor amatori de la Valea Mare, Cetireni, Floriţoaia, dar care nu s-au prezentat la festival.
Apropo, artiştii amatori din zona Sculeni, deja au dat start pregătirilor pentru următoarea etapă a acestui festival, care va avea loc la începutul lui octombrie, ca mai apoi colectivele care vor ieşi învingătoare să se poată întâlni în finala care se va desfăşura deja la mijlocul lunii noiembrie în Casa raională de cultură din Pârliţa.


Postat de : Viziru Ciprian pe 25/09/2011 la ora 15:14:33
Sursa: http://unghiul.info/index.php?option=com_content&view=article&id=1541:seamn-frumosul-in-inimile-oamenilor&catid=21&Itemid=26Vizualizari: 2582      Comentarii: 2


Reveniti la Stiri locale

Ciprian a spus pe 25/09/2011 la ora 20:41:33

Nici eu nu am stiut nimic, pina nu am citit pe site-ul Unghiul. Lipsa de comunicare...

Vlad a spus pe 25/09/2011 la ora 18:45:26

Sa fi stiut, saptamina trecuta am fost acasa, puteam sa fac niste material pentru sit, poate facem rost de ceva fotografii... Se putea de publicat un anunt pe sit inainte de festival.
Asta e :(
Hartă site | Aşezarea geografică | Forum | Numere utile | Menţiuni Legale | Parteneri | Contact
© Copyright "Costuleni.com" 2007-2013 toate drepturile rezervate!